Má město dluhy kvalitní nebo aušusové?

13.09.2018 17:08

 

"Splatnost úvěru je 6 let, tedy není možné hovořit o zadlužování budoucích generací v kontextu starých úvěrů, které byly se splatností 15 až 20 let zcela běžné" je napsáno na str. 3 předvolebního materiálu Nezávislých v čele s M. Malým.

 

Bohužel budoucí generace zadlužujeme tím, jaká struktura a hlavně jaké a z čeho jsou finanční zdroje na splátky tohoto 85 mil. Kč úvěru - na rozestavění akvaparku.

 

A to starosta města Martin Malý moc dobře ví, přesto - právě proto se stal lídrem spotřebního zadlužování města Prachatice.

 

Myslím každý víme, že půjčit si 5 milionů na výstavbu bytů, kdy víte, že máte nájemníky, kteří vám splátky úvěru uhradí nájemným, je něco jiného než jít a půjčit si 5 milionů na bazén na zahradu, kdy splátky budete hradit ze svých výplat, nehledě na to, že přibudou náklady na provoz, které vám ani vstupné od kamarádů, návštěvníků do vašeho  bazénu nepokryjí.

 

V prvním případě jde o "kvalitní" dluh, v případě druhém o "aušusový" dluh, co vás bude táhnout dlouhodobě ke dnu, protože investice negeneruje žádné příjmy a vy kvůli tomuto dluhu odložíte jiné investice, opravy, abyste jej  ze své výplaty splatili. A tím samozřejmě zadlužíte budoucnost, budoucí generaci - svým dětem předáte majetek ve stavu, kterému se říká vnitřní dluh - faktický i morální.

 

Ti, kdo přes všechna varování tento dluh vytvořili, tak budoucí generace nepřiměřeně zadlužili.

 

Robert Zeman, lídr PRO Prachatice

 

Trocha čísel a grafů, zdrojové hodnoty naleznete zde: